Ontdek onze geschiedenis

Na 25 onvergetelijke jaren is Couleur Café voor velen de warmste opening van het festivalseizoen geworden. Wat ooit begon als een uniek, voornamelijk Afrikaans getint festival in de Hallen van Schaarbeek, geldt 25 jaar later als een klinkende naam binnen de rijke Belgische festivaltraditie. Vele basisingrediënten die Couleur Café typeren waren in 1990 al aanwezig: de dansbare zomerse muziek, kleurrijke decoratie, een exotisch marktje, worldfoodstandjes, de fanfares en aandacht voor Belgische artiesten. Maar het is mede dankzij een verhuis naar de majestueuze industriële site van Tour & Taxis, een vervijftienvoudiging van bezoekers (van 5.300 naar zo’n 75.000) en een meer eclectische, op black roots gebaseerde muziekprogrammatie dat Couleur Café zich nu hét urban muziekfestival van ons land mag noemen. Het kosmopolitische Brussel wordt op Couleur Café dan ook passend weerspiegeld wordt door zowel artiesten, inkleding als publiek.

Hieronder een klein overzicht van de belangrijkste edities:

poster 2014

Een 72.000 tal bezoekers trotseren het barre weer. Eerste keer Holi Couleur aan het Move podium, waarbij honderden festivalgangers zich onderdompelden in een gekleurde wolk van poeder, opening van de nieuwe Clandestino-bar en onnavolgbare concerten van onder meer Jurassic 5, Parov Stelar Band, Tricky, Akua Naru en Basement Jaxx maken er alweer een groot feest van.

poster 2013

82.000 festivalgangers dagen op. Een absoluut record! Terug naar 3 stages + de Dance Club tent met DJ’s. Macklemore & Ryan Lewis, Die Antwoord, Wyclef Jean, Xavier Rudd, Faithless en Matisyahu zorgen voor een indrukwekkende 24ste editie. Ook de concerten van Patrice, Wax Tailor, Jimmy Cliff, Nneka en Maceo Parker zullen lang blijven nazinderen...

poster 2012

Ruim 76.000 bezoekers bezoeken Couleur Café in de nieuwe setting, mét vierde podium genaamd Phoenix. Alle combitickets en de dagtickets voor vrijdag en zaterdag waren alweer op voorhand uitverkocht dankzij topnamen als Public Enemy, Stephen Marley, Nas, Erykah Badu, Caravan Palace, Orquesta Buena Vista Social Club ft. Omara Portuondo en Jessie J. De opvallende tattoo’s en de audiovisuele 3D-projecties vallen bijzonder in de smaak. 

poster 2011

Vrijdag en zaterdag waren op voorhand uitverkocht en alweer meer dan 76.000 feestvierders en memorabele concerten van DJ Shadow, Selah Sue, Dub Inc, Ziggy Marley, Janelle Monae en Alborosie.

poster 2010

Voor het eerst zijn er 2 dagen op voorhand uitverkocht: 75.000 muziekliefhebbers genieten van de tropische temperaturen en het rijke muzikale programma.

poster 2009

Om de twintigste verjaardag te vieren opent Camping Zen zijn deuren voor festivalbezoekers die buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen. Een schot in de roos! Recordopkomst van 78.000 mensen en de voorstelling van het unieke openluchtpodium in plaats van de TITAN-tent. 

poster 2004

15 jaar Couleur Café met onder andere de modeshow Moda Mundo. 

poster 2003

Tijd voor weer een nieuwe verschuiving op het terrein en een reorganisatie van de podia. Voor het eerst is er een echte danstent (Electro World) waar semi-live acts (dj's en muzikanten) afwisselen met dj’s of soundsystems. 67.000 man waarderen dit nieuwe concept.

poster 2002

Recordopkomst van 60.000 man, een enorme stijging van Vlamingen en jongeren, en weer duizenden teleurgestelde bezoekers zonder ticket voor een ‘sold out’-pancarte.

poster 2000

Herverdeling van het terrein en de podia, meer comfort en bewegingsruimte voor het publiek. 

poster 1999

50.000 gelukkigen op het terrein en duizenden teleurgestelde gezichten op straat, voor een poort met het bordje ‘complet/uitverkocht’. 

poster 1996

Nieuw record met 16.000 bezoekers. 

poster 1994

Couleur Café verhuist van de te krap geworden Hallen naar de industriële site Tour & Taxis. Elk jaar stijgt het aantal adepten van het festival dat een andere kijk op de wereldmuziek en -cultuur biedt. Het programma stelt naast world en Afrikaanse muziek ook latin, blues, funk, acid-jazz, hiphop voor. Kortom alle muziek die verwant is met ‘black roots’.

poster 1990

Eerste editie van het Couleur Café Festival, een driedaags feest met voornamelijk stedelijke Afrikaanse muziek in de (op dat moment nog niet gerestaureerde) Hallen van Schaarbeek; 5.300 bezoekers.